PSAT Testing Information

Students (and families) - We are so glad that you have taken advantage of the PSAT opportunity on Wednesday, 10/14.  Below are some reminders and instructions for you on test day.  Good Luck, students! 

 

  • When: Wednesday, Oct. 14 
  • Where: Multiple locations 
    • Sophomores – MHS Auxiliary Gym 
    • Juniors – New Providence Presbyterian Church (Fellowship Hall)
    • Digital and hybrid students – Library Conference Room 
  • Tentative Timeline: 

 

7:45                      Arrive at assigned testing location                

8:00-8:10              Students are seated; attendance is checked 

8:10-8:55              General instructions and Pre-administration activities  

8:55-9:55              Reading test: 60 minutes 

9:55 – 10:00         5-minute break 

10:00-10:35         Writing and Language Test: 35 minutes                   

10:35 -11:00        Math Test – No Calculator: 25 minutes 

11:00-11:05         5-minute break 

11:05-11:50         Math Test- Calculator: 45 minutes 

11:50- 12:00        Collect test materials and dismiss 

 

Lunch Instructions - As 10/14 is no longer an instructional day for students, PSAT participants are expected to leave their designated testing sites once the administration is complete.  
 
What to bring on the day of the test :
  • No. 2 pencils and eraser 
  • Approved calculator (graphing or scientific; NO calculators that can connect to the internet, with QWERTY keypads or stylus) 
  • Social security number (optional) 
  • E-mail address (optional) 

 

Additional Information 

Practice test questions can be found at 

click here for practice tests

Please contact Mrs. Jennifer Abernathy if you have any additional questions.